Hjemmearbejdets svøbe

Mens fordelene ved hjemmearbejdspladsen gjalder ud som en ringe Coronatrøst, så afmelder både virksomheder og det offentlige kontorlokaler i stor stil; for nu har vi jo alle set lyset ved hjemmearbejdet. Eller har vi?

Det skulle være så godt for fleksibiliteten og vores work-life balance. Vi behøver jo ikke se hinanden, men kan snildt ordne 99 procent af vores sager via Zoom, Skype, Teams og hvad det nu hedder. Og i pauserne kan vi jo købe ind, vaske tøj og alt det andet vi har forsømt i det travle arbejdsliv, som vi nu næsten har glemt her i år et efter Corona.


Men… har du lagt mærke til, at det faktisk er blevet sværere at få fat på folk? Måske fordi der er flere og flere, der konsekvent sætter et Teams-call op i stedet for at ringe på telefonen? Og selv om du nu er blevet super-fleksibel, så er du måske en anelse mere stresset i virkeligheden, fordi du er back to back i “calls”, hvor du forinden lige skal huske at sætte håret, være sikker på at forbindelsen virker, sørge for vand og kaffe inden for rækkevidde, sætte billedet i baggrunden lige og så videre…?


For det digitale møde er bare ikke særlig effektivt til den korte opdatering eller de to simple spørgsmål af den simple grund, at de kræver en smule mere forberedelse. Og fordi vi har brugt tid på forberedelse såvel fysisk som mentalt, så kommer vi helt automatisk til også at bruge tid på de indledende fraser; hej, hvordan går det…. hov, vent du dropper ud…. jeg har ikke noget billede på dig…. der var du… heeeeej, nå hvordan har I det? Og bagefter når budskabet/spørgsmålet/emnet er uddebateret, så skal vi jo også lige lukke af igen - der kan være plads til en lille joke, og hils derhjemme, Corona er irriterende og så videre. Og pludselig har vi brugt 30-40 minutter på noget, der kun behøvede at tage 5 minutter over telefonen. ELLER tre minutter på lige at stikke hovedet forbi på kontoret.


Så tror da pokker det er blevet svært at få fat på folk.


Vi er ikke modstandere af hjemmearbejde. Vi ELSKER fleksibiliteten til at tage en dag hjemme, hvor man ind i mellem lige kan få ordnet alt det andet. Men det er netop fleksibiliteten ved hjemmearbejds-valget vi elsker. Vi elsker ikke fleksibiliteten ved ind i mellem at tage på kontoret. For hvad er det, vi går glip af? - jo vi misser:


  1. Det kit, som holder sammen på en arbejdsplads. Den daglige omgang med kollegaer, der fører til nye ideer uden for det skemalagte “call”. De små konversationer som pludselig udvikler sig til frugtbare diskussioner.
  2. Fikset af de små, men vigtige ting. Hjemmearbejde er suverænt til at komme uforstyrret i bund med de større projekter og deadlines. Men til gengæld så er det ikke godt til de små ting på kontoret; at få skiftet pæren, rykket planterne, bestille en bedre kaffe, rette i firmapræsentationen, skifte noget ud på websitet… de små ting uden deadline, der også er med til at drive en virksomhed fremad.
  3. Det sociale aspekt. Sidst, men ikke mindst, mennesket er ikke skabt til at interagere bag en skærm. Enhver der har forsøgt at underholde mere end 10 personer over Zoom/Teams ved, hvor svært det er at holde fokus, engagement og læring, når du ikke har alle sanser med. Der sker bare noget andet, når vi mødes rigtigt!


Så lad os blive ved med at arbejde hjemmefra. Nogle gange. Lad os tage de gode erfaringer med fra Coronatiden, men lad os for guds skyld ikke ofre alt på effektiviseringsalteret og pakke det ind i dårlige undskyldninger om fleksibilitet og work-life balance.


Forrige
This is some text inside of a div block.
Næste
This is some text inside of a div block.
INLKFB